Activiteiten:


Home

"Laatste" nieuws

Vrijdagmiddagcafé

Vaste activiteiten

Multiculturele Activiteiten
Informatief:

Archief Exposities ( )

Archief Activiteiten

Villa Foto's

Villa Video's

GLBTQ video's

GeschiedenisOverig:

Links

Oud sponsors

ZoekenWebsites:

Global Village Festival

COC Nijmegen

DITO online

Gay Gelderland

Roze Meifeesten

Roze Woensdag

Villa Lila is lid van Creatief Produktieplatform Smeerolie
Webmaster:
Gerard van Voskuilen

Festival Noviomagus 2000
in het kader van de
Multiculturele weken en
Nijmegen 2000 jaar
11 t/m 25 maart

Een multicultureel festival voor en door Nijmegenaren!

Festival Noviomagus 2000 is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Nijmegen, Mama Cash,
Stichting De Rose Jo(n)ker, Stichting Fonds De Trut
en de Stichting Vrienden van het GACH.

Villa Lila - COC Nijmegen - Pinkeltje


Programma

Vr. 11-3 Het openingsfeest met diverse optredens:
Officiële opening
Opening van de expositie “Passanten/Voorbijgangers”
Capoeira dans- en muziekoptreden
Braziliaanse sambadansgroep Mudança
Afro-braziliaanse percussiegroep Explosão
Zo. 13-3 Loesje-workshop
Ma. 14-3 Pinkeltje-avond
Wo. 16-3 Hoe vertel ik het mijn .....?
Vr. 18-3 Diverse activiteiten:
Indiase dansoptreden
Theatergroep Mind Mix
Theatersportwedstrijd
Swingavond
Zo. 20-3 Diverse activiteiten:
Roze stadswandeling
Filmmiddag en filmlezing: “Sebastiane”
Ma. 21-3 Vrijheid van meningsuiting, een vloek of een zegen?
Wo. 23-3 Filmavond: “Young Soul Rebels”
Vr. 25-3 Het slotfeest met diverse optredens:
Vrouwen Balkankoor Anko-Anka
Buikdans optreden
Vocaal Ensemble Tableau Monde
Salsadans optreden
Muziekgroep Vooral ’s NachtsVrijdag 11 maart 2005: openingsfeest met diverse optredens
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis


Officiële opening
De officiële opening van Festival Noviomagus 2000 wordt verricht door de Gemeente Nijmegen. Ook zal het woord worden gevoerd namens Villa Lila, COC Nijmegen en Stichting Pinkeltje.
Aanvang: 20:30 uur

Opening van de expositie “Passanten/Voorbijgangers”
Festival Noviomagus 2000 staat in het teken van Multiculturele Weken en Nijmegen 2000 jaar. Tijdens het festival wordt een bijpassende expositie gehouden, waaraan de werktitel “Passanten/Voorbijgangers” is gegeven. Deze titel wil iedereen die anderen de wet meent te moeten voorschrijven eraan herinneren dat we allemaal slechts erg kort te gast zijn in deze stad. In het licht van de eeuwigheid zijn we allemaal passanten. We leven heel even een tijdje op een plek. En niet alleen wíj, maar alles gaat voorbij.
Enkele van de deelnemende kunstenaars zullen vertellen wat hen heeft geïnspireerd tot het maken van hun/haar werk. De expositie is ook op werkdagen te bezichtigen van 13:00 tot 17:00 uur.
Aanvang: 20:45 uur

Capoeira dans- en muziekoptreden
Het Capoeira dans- en muziekoptreden wordt verzorgd door Batuque Capoeira. Deze groep zet zich in om Capoeira als vechtkunst en culturele traditie ook buiten Brazilië te verspreiden en verzorgt lessen, workshops en shows door heel Nederland.


Batuque Capoeira

Capoeira is een vechtdans uit Brazilië die wereldwijd bekend staat om haar prachtige en spectaculaire bewegingen. Maar Capoeira is veel meer dan alleen sport: het is een traditioneel spel waarin vechtkunst, acrobatiek, dans en muziek één geheel vormen. De lichaamstaal en filosofie van Capoeira zijn uniek en komen voort uit de eeuwenlange vrijheidsstrijd van afro-Braziliaanse slaven. Capoeira is een bevrijdend spel en kan de wereld -letterlijk- op zijn kop zetten!
Aanvang: 21:30 uur

Braziliaanse sambadansgroep Mudança
Dansgroep Mudança bestaat uit danseressen die een Braziliaans sambaoptreden verzorgen waarbij het publiek onmogelijk stil kan blijven staan! De danseressen hebben een verschillende nationaliteit en dansachtergrond en dat maakt de uitstraling extra speciaal en gevarieerd. In echte Braziliaanse kostuums zullen zij met twee danssessies op de opzwepende ritmes van de samba het publiek verrassen...Feel the vibe!


Danseres van dansgroep Mudança


Braziliaanse sambadansgroep Mudança en afro-braziliaanse percussiegroep Explosão zullen samen optreden.
Aanvang: 22:00 uur

Afro-braziliaanse percussiegroep Explosão
De Nijmeegse afro-braziliaanse percussiegroep Explosão speelt 'feestelijke trommelmuziek', die zijn oorsprong heeft in Afrika en Brazilië. In de Braziliaanse cultuur komt de samensmelting van Indiaanse, Europese en Afrikaanse invloeden tot uiting in zeer gevarieerde muziek.


Explosão

Explosão is zowel in eigen stad als in de omstreken bekend als band die speelt op festivals en feesten zowel binnen als op straat. Zijn opzwepende slagritmes krijgen jong en oud aan het dansen. Dat is het doel van de groep: met veel plezier het publiek vermaken met swingende muziek die bijzonder vol en overweldigend klinkt!
Aanvang: 22:00 uurZondag 13 maart 2005
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Loesje-workshop
Iedereen kent Loesje van haar posters, boeken en kalenders. Minder bekend is dat Loesje ook workshops geeft. Met het geven van deze workshops wil Loesje bereiken dat mensen hun eigen creativiteit ontdekken. Daarnaast wil ze haar gedachtengoed verspreiden; mensen laten nadenken over alles wat altijd voor waar wordt aangenomen, om vervolgens die mensen zelf verantwoordelijkheid te laten nemen. De deelnemers aan de workshop maken kennis met een andere manier van schrijven en leren op een andere manier tegen onderwerpen aan te kijken.
Aanvang: 15:00 uurMaandag 14 maart 2005
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Pinkeltje-avond
Streetdance, gezelligheid en muziek staan op deze Pinkeltje-avond centraal; Suzanne en Annelies (twee jonge, ervaren dansdocenten) zijn uitgenodigd om voor een flitsende workshop en dansoptreden te zorgen!

Zij beschrijven hun dansstijl als ‘clipdans’ met breakdance invloeden en stijlen van grote sterren zoals J.Lo, Usher en Janet Jackson.
HipHop en R&B zullen vanaf 20:30 uur in de Foyer van Villa Lila de leidraad zijn voor een avond vol dans, muziek, ontspanning en gezelligheid.
De dj van die avond zal voor een sound kiezen, die vrij mainstream zal zijn.
Aanvang: 20:30 uurWoensdag 16 maart 2005
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Hoe vertel ik het mijn .....?
Voor Nederlandse homo’s, lesbiennes en biseksuelen is het heel gewoon om voor je seksuele voorkeur uit te komen. Maar voor mensen uit andere culturen is dit vaak niet het geval. In een persoonlijke sfeer praten gasten van verschillende afkomst en achtergrond (homo/lesbisch/biseksueel, man – vrouw, jong – oud, allochtoon – autochtoon, moslim - niet moslim) over de overeenkomsten en verschillen tussen hun coming out. Wie vertel je het wel en wie niet? Was coming out vroeger moeilijker dan tegenwoordig? Hoe reageerde je omgeving toen je het vertelde? Of waarom kies je ervoor je voorkeur voor je familie en/of vrienden geheim te houden? Deze avond wordt verzorgd door GoBi, de werkgroep biseksualiteit van het COC Nijmegen.
Aanvang: 20:15 uurVrijdag 18 maart 2005
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Indiase dansoptreden
Dansend door de eeuwen heen ervaren we de virtuositeit van de Zuid Indiase klassieke tempeldans, de "Bharata Natyam".

We aanschouwen de pure danstechniek en de expressie, waar met precisie en symmetrie ook vernieuwende, moderne elementen doorheen zijn verweven, waarin tijd, culturen en dromen kunnen versmelten. Het ritme van de muziek en de uitbundigheid van de dans creëren een sfeer van magie en romantiek in de kleurrijke bollywooddansen. Het Indiase dansoptreden wordt verzorgd door dansschool Madhoerie.
Aanvang: 19:30 uur (eerste deel), 20:45 uur (tweede deel)

Theatergroep Mind Mix
Vormings- en Theaterbureau Mind Mix verzorgt educatieve theatervoorstellingen voor jongeren. Hierbij staat het bespreekbaar maken van diverse sociale onderwerpen centraal.


Mind Mix

Theaterproduct Mind Mix bestaat uit een theatervoorstelling met een bijbehorende nabespreking. Met hun voorstelling proberen de spelers een goede aanzet te geven tot een discussie over homoseksualiteit. Het doel van deze discussie is het bespreekbaar maken van dit thema. Het is bekend dat jongeren over het algemeen weinig praten over homoseksualiteit. En dat hun denkbeelden en meningen vaak zijn gebaseerd op vooroordelen, de groepsnorm, de gedachten van hun ouders, of op angst en onwetendheid. Met hun benadering hopen de spelers de intolerantie die op veel scholen heerst te verminderen en de sociale veiligheid van homoseksuele jongeren te verhogen.
Aanvang: 20:00 uur

Theatersportwedstrijd
Het Nijmeegse theatersportteam Voorheen 080 bindt de strijd aan met het theatersportteam Naschoolse Opvang uit Leiden.


Voorheen 080

Theatersport is improvisatietheater; twee teams bestaande uit vier spelers dagen elkaar uit. Op basis van suggesties vanuit het publiek, allochtoon en autochtoon, maken de spelers korte geïmproviseerde scènes. Een jury van drie rechters waardeert het vertoonde spel. Het publiek mag tijdens de voorstelling rozen gooien om zijn waardering te tonen voor mooie momenten. De spelers zijn getraind in technieken en methoden om de door het publiek aangegeven inhoud om te zetten in interessant spel. Bij een voorstelling weten zowel publiek als spelers niet van tevoren hoe het gaat verlopen!
Aanvang: 21:00 uur

Swingavond
Dj Jobert draait swingnummers uit de jaren 70 en 80, maar ook van nu. Hij doet dat met veel afwisseling!
Aanvang: 23:15 uurZondag 20 maart 2005
(Vertrek)plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Roze stadswandeling
Als je je ogen sluit dan zie je ook je geschiedenis niet. Wie de roze ogen opent en met die ogen de geschiedenis van de stad opnieuw bekijkt, komt tot de wonderlijke ontdekking dat de Roze Geschiedenis van Nijmegen even oud is als de stad zelf. Toch is deze geschiedenis lange tijd verborgen gebleven juist omdat er zo’n taboe op homoseksualiteit lag dat deze ook wel de “stomme zonde” werd genoemd. Helm de Laat heeft veel bijzonderheden uit Nijmegens roze verleden in kaart gebracht. Tijdens een wandeling door de stad vertelt hij over dat roze verleden en hierbij worden ook allerlei plekken bezocht die een rol spelen in zijn verhaal. De wandeling duurt ongeveer twee uur en bevat ook een koffiepauze met een roze tintje.
Aanvang: 13:30 uur

Filmmiddag en filmlezing: “Sebastiane”
In kleur, 86 min, Latijns gesproken en Nederlands ondertiteld. Een film van de Engelse gay- en milieuactivist Derek Jarman uit 1967 over de heilige Sebastiaan die het martelaarschap verkoos boven de attenties van een Romeins officier. De filmlezing zal ingaan op de achtergronden van de film en wordt gehouden door een classicus van de universiteit Nijmegen. Dit programma wordt verzorgd door de Zondagmiddagsalon in Villa Lila. Tijdens deze salons ontmoeten oudere homomannen vanaf 40 jaar uit Nijmegen en verre omgeving elkaar in een gezellige en vriendschappelijke sfeer.
Aanvang: 16:00 uur. Zaal open: 15:00 uurMaandag 21 maart 2005
Plaats: Wijkcentrum Burghardt, Burghardt van den Bergstraat 114, Nijmegen.
Entree: gratis

Vrijheid van meningsuiting, een vloek of een zegen?
Zijn er grenzen aan de vrijheid van onze meningsuiting? Vrijheid van meningsuiting is een hoog goed. Het is (tenminste in Nederland) zelfs één van de eerste rechten van de mens, niet voor niets vastgelegd in de grondwet. Maar houdt dit recht ook in dat je alles kunt en mag zeggen wat je denkt, vindt of voelt? Waar ligt dan de grens met discriminatie of het kwetsen van anderen? Onder leiding van Roshanak Rahimi (WHAA) en Nico Lippe (COC Nijmegen) gaat een panel onderling en met het publiek in discussie over de vraag: hoe ver kun en mag je gaan in het uiten van je mening? Voor het panel zijn o.a. uitgenodigd Marcia Held (Adviescommissie Allochtonen), Kees Brinkman (GoBi), Kees Ruig (Humanistisch Verbond Nijmegen), Louis van den Hengel (Pinkeltje), Fatma Ali (GroenLinks) en Betty den Dekker (COC Nijmegen). Tijdens de pauze zorgt Villa Lila voor een Koerdisch/Turks muzikaal intermezzo, met zang van Mouhadin Molly die zichzelf begeleidt op het muziekinstrument Saz.Muzikaal intermezzo (Mouhadin Molly op Saz)


Wijkcentrum Burghardt

Aanvang: 20:00 uur
Let wel het debat vindt plaats in Wijkcentrum Burghardt!Woensdag 23 maart 2005
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Filmavond: “Young Soul Rebels”
De broeierige zomer van 1977 in Londen. Aan de vooravond van het Jubilee, het zilveren jubileum van de Britse koningin, wordt een cruisende zwarte jongen vermoord in het park. Zijn gettoblaster neemt bij toeval de stem van de moordenaar op. De zwarte gemeenschap is opgeschrikt. Dat geldt ook voor Chris en Caz. Zij zijn maatjes sinds hun jeugd en beheren samen de piratenzender “Soul Patrol”. Door toeval krijgt Chris de tape in handen met de opname van de moord op de jongen in het park. Zowel de politie als de moordenaar zitten hem nu op de hielen, en hij heeft Caz’ hulp meer dan ooit nodig. Regisseur: Isaac Julien, filmthema: homoseksualiteit/racisme, 103 min, Engeland.
Aanvang: 20:00 uurVrijdag 25 maart 2005: slotfeest met diverse optredens
Plaats: Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.
Entree: gratis

Vrouwen Balkankoor Anko-Anka
Bij het optreden van Anko-Anka vormen liederen uit het Balkangebied het uitgangspunt, al worden deze grenzen ook wel overschreden. Balkanmuziek koppelt onregelmatige maatsoorten aan de emotioneel rijke zigeunertoonladder; er staan opzwepende dansritmes maar ook weemoedige liederen op het programma. Met het specifieke stemgeluid uit de Balkan wordt de rijke diversiteit van deze muziek uitmuntend overgedragen.
Aanvang: 19:30 uur

Buikdans optreden
Tijdens het slotfeest zal een optreden met buikdans worden gepresenteerd door Zeyna en Aziza.

Toen zij voor het eerst samen in Tunesië optraden, wisten ze niet dat ze daarmee een oude legende nieuw leven inbliezen. Een kleine 50 jaar geleden namelijk trad een beroemd buikdansduo op in Tunesië onder dezelfde naam: Zeyna en Aziza. Tijdens dit feest krijgt u de kans het legendarische duo Zeyna en Aziza te zien. Een fonkelende en dynamische show!
Aanvang: 20:15 uur (eerste deel), 21:30 uur (tweede deel)

Vocaal Ensemble Tableau Monde
Zij komen met een totaal nieuw programma van prachtige meeslepende liederen, volksmuziek waarvan iedereen de taal verstaat.

Het ensemble biedt een inspirerende muzikale tocht door de vele culturen, waarin muziek leeft en beleefd wordt. Er wordt gezongen vanuit oude tradities, waarin de zangtechnieken zo natuurgetrouw mogelijk vertolkt worden. Ingetogen ballades worden afgewisseld met ritmische dynamische liederen, de onverwachte toonzettingen en harmonieën zullen ieders aandacht vasthouden.
Aanvang: 20:45 uur

Salsadans optreden
De Nijmeegse Salsa showgroep "Salsa Ambiente" van dansschool Amanné, bestaat uit dansers en danseressen van Antilliaanse en Nederlandse afkomst.


Showgroep Ambiente van dansschool Amanné.

Behalve de meer moderne dansen, zoals bijv. de merengue, salsa, montuno, salsa antiyana en de socadance, heeft "Salsa Ambiente" ook een aantal folkloristische dansen uit de Nederlandse Antillen in haar repertoire opgenomen: de wals, mazurka, tumba en tambú.
Aanvang: 22:15 uur

Muziekgroep Vooral ’s Nachts
Het slotfeest gaat vrolijk door met het muziekoptreden van Vooral ’s Nachts, een vriendenclub waarbij humor en plezier hoog in het vaandel staan, hetgeen op het podium goed is terug te zien. Dankzij de onderlinge verschillen in muzikale voorkeur ontstaat een zeer gevarieerd aanbod van nummers: van de Dijk tot The Doobie Brothers, van Robbie Williams tot the Golden Earring, dus voor elk wat wils. Vooral ’s Nachts heeft altijd zin in een feestje!
Aanvang: 23:00 uur


Terug naar MCW menu

St. Beheer Homohuis Nijm.
(Villa Lila)

Burg. Hustinxstraat 234
6512 AC  NYMEGENStuur ons een mail