Activiteiten:


Home

"Laatste" nieuws

Vrijdagmiddagcafé

Vaste activiteiten

Multiculturele Activiteiten
Informatief:

Archief Exposities ( )

Archief Activiteiten

Villa Foto's

Villa Video's

GLBTQ video's

GeschiedenisOverig:

Links

Oud sponsors

ZoekenWebsites:

Global Village Festival

COC Nijmegen

DITO online

Gay Gelderland

Roze Meifeesten

Roze Woensdag

Villa Lila is lid van Creatief Produktieplatform Smeerolie
Webmaster:
Gerard van VoskuilenPersbericht Stichting Gay Sport Nijmegen
dinsdag 16 maart 2010

Christelijke drukker mag teksten van homo’s, Joden en Moslims weigeren

De Christelijke drukkerij Konavo uit Zeeland mag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) weigeren handdoeken te bedrukken met de tekst ‘Gay Sport Nijmegen PINK Tournament 2009’. De weigering is ook wettelijk toegestaan wanneer het om vergelijkbare teksten als ‘Joods Sporttoernooi’ of ‘Moslim sporttoernooi’ gaat die op basis van religieuze overwegingen worden geweigerd.

Stichting Gay Sport Nijmegen organiseerde vorig jaar een groot internationaal sporttoernooi voor homo’s en hetero’s. Ze vroeg meerdere drukkers om een offerte voor het bedrukken van handdoeken met de tekst ‘Gay Sport Nijmegen’, die ze als cadeau wilde uitdelen aan de deelnemers. Het Zeeuwse bedrijf Konavo weigerde dit en reageerde per email met: 'God heeft ons geschapen tot Zijn eer en...verbied nadrukkelijk een seksuele relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht. ...Wij willen u dan ook nadrukkelijk vragen geen medewerking aan dergelijke evenementen te verlenen'. Konavo bood zelfs aan om kosteloos een bijbel op te sturen naar de organisatie van het toernooi. De drukker was wel bereid een tekst te drukken waar geen melding van het woord Gay of PINK op staat, maar daarin had de Stichting geen interesse.

Vervolgens stapte Gay Sport Nijmegen naar de Commissie Gelijke Behandeling. Die bepaalt nu dat de weigering om bepaalde diensten te leveren niet in strijd is met de Wet Gelijke Behandeling. Immers, zo redeneert het CGB, hier wordt niet een persoon of groep geweigerd, maar het drukken van een specifieke tekst. Ook als een Joodse of Moslim stichting teksten verzoekt te drukken die simpelweg de naam weergeven van hun sporttoernooi, zo zegt het CGB, mag de drukker die weigeren te drukken op basis van religie. Wel erkent het CGB dat de reactie van het christelijke bedrijf als kwetsend kan worden ervaren door de doelgroep.

“We betreuren dit zeer en vinden het onbegrijpelijk”, zegt Hans van de Ven, voorzitter van Stichting Gay Sport Nijmegen. “De wet zegt letterlijk dat het verboden is groepen uit te sluiten bij het verlenen van diensten, en dat is precies wat hier gebeurt”. Elroy Cocheret, woordvoerder van de Stichting, schat in dat het CGB anders zou hebben besloten, wanneer het niet ging om een christelijke partij. “Als je gelovig bent, kun je dat in Nederland als argument gebruiken om te mogen discrimineren. Je mag nergens homo’s ontslaan om hun homoseksualiteit, behalve als je dat als Christelijk schoolbestuur doet. Zo mag je ook niet discrimineren bij het verlenen van diensten, maar wel als je christelijk trouwambtenaar bent of hosties uitdeelt in een kerk in Den Bosch, zoals we recent hebben gezien. De wet Gelijke Behandeling vermeldt zelfs expliciet dat die niet van toepassing is op ‘het geestelijk ambt’. Dit voorbeeld met de drukker past in dat rijtje. Zo zijn de vrijheden van gelovigen en homo’s zeer ongelijk verdeeld. Op deze manier kunnen we niet ‘gewoon homo zijn’, zoals ex-minister Plasterk het verwoordde in zijn beleid”.

De Stichting beraadt zich nog op eventuele verdere stappen. Cocheret: “We houden ons liever op een positieve manier bezig met sport en emancipatie, maar hopen hiermee wel het debat te stimuleren over een rechtvaardiger verdeling van de vrijheden van gelovigen en homo’s”.

De volledige uitspraak van het CGB is te lezen op http://cgb.nl/node/15075/volledig.

Elroy Cocheret de la Morinière
Woordvoerder Stichting Gay Sport Nijmegen
Telefoon: 06 48 40 22 06
www.gaysportnijmegen.nl

.
Terug naar homepage

St. Beheer Homohuis Nijm.
(Villa Lila)

Burg. Hustinxstraat 234
6512 AC  NYMEGENStuur ons een mail