Activiteiten:


Home

"Laatste" nieuws

Vrijdagmiddagcafé

Vaste activiteiten

Multiculturele Activiteiten
Informatief:

Archief Exposities ( )

Archief Activiteiten

Villa Foto's

Villa Video's

GLBTQ video's

GeschiedenisOverig:

Links

Oud sponsors

ZoekenWebsites:

Global Village Festival

COC Nijmegen

DITO online

Gay Gelderland

Roze Meifeesten

Roze Woensdag

Villa Lila is lid van Creatief Produktieplatform Smeerolie
Webmaster:
Gerard van Voskuilen 

Multicultural Activities

Villa Lila wants to deliver a positive contribution to the development of a tolerant society where diversity is evident and positively valued. To counterbalance against the movement to the right we organize every year the day against racism, a multicultural festival in which  homosexuality is just a normal thing. This festival has become the annual Global Village Festival.

One of the things that we have learned in the Global Village Festival is that is important  for a social movement to have other activities too in addition to a special festival, and to develop the "normal activities” more diverse. On this pages we focus on those activities.

Want to know more about the theme Islam and gay sexuality?
You have holebi feelings and you are from ethnic minorities?
On the service page you will find links to interesting sites
(also in Arabic and Turkish).

More information about the social acceptance of homosexuality in the different populations in the Netherlands you will find a Fact Sheet (in pdf format) you can read here. The factsheet is published by COC Netherlands. To read this pdf document you need Adobe Reader.Click here for links to other players in multicultural Nijmegen
Click here to go to the service pageAugustus 08

SP: stop islamisering van het debat

Onder de titel "Stop islamisering van het integratiedebat" schreef SP tweede kamerlid Sadet Karabulut een interessant artikel voor NRC Handelsblad (8 juli 2008). Dat viel dus midden in de vakantie. Vandaar dat we iedereen er graag even op wijzen dat een uitgebreide versie te vinden op de site van de SP. Of hier dus.Juni 08

Nieuwe site Respect2Love

De nieuwe site www.respect2love.nl is online. De site richt zich op allochtone jongeren met homoseksuele of lesbische gevoelens. Omdat deze jongeren behoefte bleken te hebben aan (vertrouwelijke) gesprekken met mensen uit eigen (etnisch/religieuze) kring biedt deze site de mogelijkheid tot gesprekken met vertrouwenspersonen. Maar de site kent ook een chat-mogelijkheid waarbij jongeren zelf ervaringen kunnen uitwisselen.
Ook bleken jongeren behoefte te hebben aan begeleiding bij het opzetten van activiteiten en de site biedt een toolkit die jongeren zelf kunnen gebruiken met o.a. tips over twinning van een informele organisatie met een al wat langer bestaande groep.


Kun jij verliefd worden op wie je wilt?Mei 08

25 mei Filmdiscussie 'Anders Samen' in Dukenburg

U bent van harte uitgenodigd voor ‘Anders Samen’ een filmdiscussievoorstelling op zondag 25 mei 14.30 uur in Wijkcentrum Meijhorst, (Meijhorst 7039- 6537 in Dukenburg)

Sarina Wagener & Godfried Beumers
Coördinator & artistiek leider Colourful CityApril 08

“Zeg, ken jij Afghanistan?”
Van 11 april tot 11 juni exposeert de Nederlandse fofografe Babs Alink een groot aantal foto’s in Villa Lila. Babs Alink woont en werkt al enige jaren in Afghanistan. Zij is als architect onder anderen betrokken bij de Turquoise Mountain Foundation die in Kaboel bezig is met stadsherstel en daarbij ook traditionele houtbewerkingstechnieken nieuw leven in blaast. In haar foto’s biedt Babs Alink een heel ander beeld van Afghanistan dan de beelden die we dagelijks in onze media voorgeschoteld krijgen.

Babs Alink is aangesloten bij www.transitional-art.com.
“Zeg ken jij Afghanistan” is ook een verkooptentoonstelling. De opbrengst van de verkochte foto’s komt geheel ten goede van de Stichting Kids’ Art Foundation. Een stichting die zich richt op het bieden van culturele activiteiten voor kansarme kinderen.
Lees hier meer over Kids’ Art.

De Stichting Ameel –een Afghaans-Nederlandse jongerenorganisatie- heeft een aantal spullen ter beschikking gesteld waarmee we enkele vitrines hebben ingericht: www.ameel.nlApril 08

Project De Link
Samen eten, naar de film gaan of gewoon even bijkletsen. Wie zin heeft iets leuks te doen, pakt de telefoon en belt een vriend of vriendin om een afspraak te maken. Maar wanneer je als vluchteling of migrant in een vreemd land terecht bent gekomen, is dit niet meer zo vanzelfsprekend.
Lees hier het stuk.Maart 2008

Raadslid van Turkse komaf met roze voorkeur
Het zijn sombere tijden maar soms tovert een onverwacht artikel in een tijdschrift een glimlach te voorschijn. Dat overkwam me bij het lezen van het Groen Links Magazine (nummer 2, maart 2008). Riek Spierings (zus van Villa Lilas secretaris Niels) doet verslag van een gesprek met Selcuk Acinci, fractievoorzitter van Groen Links in Breda en sinds kort ook medewerker van het wetenschappelijk bureau van die partij. Laat je ook inspireren.
En daar hoef niet echt roze, Turks of Groen Links voor te zijn.
Lees hier het stuk.Maart 2008

Frank blijft boeien.
De Stichting Groeten uit Nijmegen organiseert culturele activiteiten om fondsen te werven voor het Kinder Oncologisch Centrum Nijmegen. Zo organiseerde men in 2005 het bekende Nina Simone project. Nu heeft men het werk van Frank Boeijen genomen als uitgnagspunt. Een keur van Nijmeegse artiesten is gevraagd werkj van Frank in vele talen en muzikale tradities te vertolken. Dat levert een nieuwe cd op “een ode aan de vrije geest en de hoop op een grenzeloos bestaan”. Presentatie vindt plaats op 20 mei in de Vereeniging.

Meer info: www.groetenuitnijmegen.nlMaart 2008

Vooroordelen met humor te lijf
Het Anti discriminatie Bureau (ADB) Nijmegen organiseert samen met ROC Nijmegen de strip- en cartoonexpositie Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript op de Plaza van de nieuwbouw van ROC Nijmegen aan de Campusbaan. In de expositie laten vijftien Nederlandse en Vlaamse tekenaars hun humoristische visie zien op discriminatie op grond van huidskleur, handicap, geloof, geslacht, leeftijd en seksuele voorkeur. Gevestigde namen als Jos Collignon, Peter de Wit, Maaike Hartjes, Jean-Marc van Tol en Farhad Foroutanian leveren een bijdrage, maar ook jonge talenten als Kito en Floor de Goede. Het resultaat is een zeer gevarieerde expositie waarin zowel de Burka Babes als Fokke en Sukke ten strijde trekken tegen discriminatie.

Lachen om discriminatie?
Humor brengt mensen dichter bij elkaar. Dat is niet zo maar een cliché,
het is wetenschappelijk bewezen. Zelfs in een omgeving waarin niemand
je taal spreekt, kan een lach een band van saamhorigheid scheppen. Vooroordelen en tegenstellingen kunnen door een grap worden geslecht. Door ons gedrag te parodiëren in een mop of cartoon, verdwijnen negatieve gevoelens en komen er positieve voor in de plaats.

Striptekenaars en cartoonisten zijn meesters in het spelen met vooroordelen. In Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript zijn hun speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte bijdragen te zien. Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript maakt het mogelijk om een doorgaans ‘zwaar’ onderwerp als discriminatie op een luchtige en laagdrempelige manier aan de orde te brengen.

De deelnemende tekenaars zijn: Jos Collignon, Djanko, Kim Duchateau, Farhad Foroutanian, Floor de Goede, Sandra de Haan, Maaike Hartjes, Kito, Farida Laan, Rayman, Reid, Geleijnse & Van Tol, Barbara Stok, Berend Vonk, Jan Vriends en Peter de Wit.

De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen van 31 maart tot en met donderdag 10 april, tussen 08.00 en 22.00 uur. Na die datum is de tentoonstelling ook voor anderen te leen. Voor het voortgezet onderwijs is de tentoonstelling goed te combineren met een op de cartoons aansluitende gastles over discriminatie en vooroordelen.

Opening
De opening vindt plaats op ROC Nijmegen locatie Campusbaan 6 op dinsdagavond 1 april

Programma (wijzigingen voorbehouden)
20.00 uur: Ontvangst en om 20.15 uur: Opening door de heer Qader Shafiq, bruggenbouwer, winnaar van de Burgemeester Dalesprijs 2005 en werkzaam als adviseur bij Osmose.Maart 2008


KLIK OP DE FLYER OM NAAR DE SITE TE GAANMaart 2008

Spreek en Doorbreek

"Spreek en Doorbreek" is de titel van een dialoogproject dat het COC Leiden al in 2003 startte. het hanteert daarbij de leus "Roze Leiden bekent kleur... Wit, hè !?" Het werkt daarbij samen met het bureau Discriminatiezaken maar afgelopen jaar ook met de plaatselijke afdeling van HTIB (Turkse arbeidersbeweging). Middels veelal kleinschalige activiteiten worden ontmoetingen georganiseerd waarbij een dialoog op gang gebracht wordt. Zo zijn leden van het COC Leiden een nieuw onderkomen van de Marokkaanse zelforganisatie Al Moultaqa gaan schilderen. Jongeren van beide groepen hebben samen een maatijd bereid en genuttigd en nu werd er wel gepraat tijdens het eten... Op de site van het COC Leiden zijn de gedegen jaarverslagen van het project te downloaden.Maart 2008

COC Haaglanden al 7 jaar

Het COC in Den Haag en omgeving is al jarenlang multicultureel actief.
Op elke donderdagavond organiseren zij een multi-culti disco van 21.00
tot 02.00 uur. Al 7 jaar een groot succes daar. En iedere laatste vrijdag van de maand is er een "multiculti vrouwen café" ook van 21.00 tot
02.00 uur. Beide worden gehouden in Café Basta, Scheveningseveer 7 in Den Haag. Op de site van het COC Haaglanden vind je ook meer informatie over het project Hallo Holebi speciaal bedoeld voor allo's: http://www.cochaaglanden.nl/holebi.htm. Ze hebben zelfs een chatsite speciaal bedoeld voor mensen met een allo-achtergrond met vragen over homoseksualiteit.Mei 2008

Dodenherdenking 4 mei

Als er echt een gelegenheid is waar alle Nederlanders aan deelnemen dan is het de Dodenherdenking. Tegenwoordig geldt dat ook voor homoseksuelen, jehova’s getuigen en roma/sinti. Maar dat is dus niet altijd zo geweest. Jarenlang werd zelfs ontkend of verzwegen dat die groepen ook door de Nazi’s werden vervolgd. Tot op de dag van vandaag ontkent het NIOD dat van homovervolging sprake is geweest. Door die houding wisten uiteindelijk zelfs jongere generaties holebi’s dit hoofdstuk van hun geschiedenis niet meer. Inmiddels is er nu zoveel onderzoek gedaan dat die vervolging in beeld gebracht kan worden tijdens een tentoonstelling die nu door het land reist. “Wie kun je nog vertrouwen” (www.vertrouwen.nu) geeft een beeld van de homovervolging in Duitsland en Nederland in de Nazi-tijd. Dat onderzoek heeft er ook toe geleid dat de rol die homo’s in het verzet speelden opnieuw aan het licht is gekomen. Een rol die direct na de oorlog en gedurende enige decennia erna is verzwegen.


Affiche van de tentoonstelling.

Toen homo’s in 1970 aan de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wilden deelnemen –door er een krans te leggen- werden zij hardhandig verwijderd. Maar ook in Nijmegen waar de holebi beweging sinds 1975 aan de Dodenherdenking deelneemt, werd onze krans de eerste jaren steeds weer vernield. In die tijd protesteerden veel homo’s tegen de homodiscriminatie door openlijk kleine roze driehoeken te dragen. In de concentratiekampen maakten de nazi’s onderscheid tussen de gevangenen door hen verschillend gekleurde driehoeken op de kleding te laten dragen: homo’s moesten roze driehoeken dragen. Daarover kun je hier meer lezen: http://www.villalila.nl/kranslegging.asp.


Doodgeslagen Doodgezwegen.
Uitgave: Schorerboeken.

De laatste jaren is er ook meer aandacht gekomen voor de gevolgen van de tweede wereldoorlog op de Antillen, in Indië en Suriname. En inmiddels ontstaat ook belangstelling voor de rol van Marokko en Turkije in de tweede wereldoorlog. Een onbekend hoofdstuk dat nu herschreven is, blijkt de rol van Marokkaanse militairen te zijn die in de meidagen van 1940 geholpen hebben bij de verdediging van Zeeland. Hun verhaal en verhalen over de homo’s in het verzet vind je op: http://www.bevrijdingintercultureel.nlFebruari 2008

Bad Brya treedt op bij Hip Hop party in Villa Lila!

Bad Brya de rapster met haar politieke teksten en haar geheel eigen muziekstijl komt naar Nijmegen. Bad Brya is de artiestennaam van de nu
26 jarige Maryam Merabat een Amsterdamse met Marokkaanse roots.
Als vrouw is zij in de door mannen gedomineerde hiphop scene een opvallende verschijning die eerst met de nodige scepsis bekeken werd. Maar al tijdens haar eerste optredens in een jongerencentrum in Amsterdam Oost viel zij op door haar bijzondere kwaliteiten en snel
volgden optredens op belangrijker podia zoals Paradiso en de Melkweg. Inmiddels heeft zij al een hele serie tours in het buitenland afgewerkt en met haar nummer “On my way” heeft zij in Marokko bijna een jaar in de hitlijst genoteerd gestaan en ook een tijd op nummer 1.

Bad Brya heeft vorig jaar haar eerste cd, Voice Mail, uitgebracht.
Bad Brya heeft alle nummers zelf geschreven en haar op hiphop, reggae, arabic, jazz geïnspireerde nummers zelf geproduceerd en uitgegeven.
Die artistieke vrijheid staat bij de rapster voorop. Het feministische fonds Mama Cash heeft Bad Brya hierbij geholpen en doordat Mama Cash en Villa Lila ook iets met elkaar hebben zijn wij met Bad Brya in contact gekomen.
Op 11 april verzorgt Bad Brya twee optredens in Villa Lila tijdens de Hip Hop Party. Die party wordt georganiseerd door dansschool D-fac.
Tijdens die party presenteren leerlingen van dansschool D-fac wat ze tijdens de voorjaarscursussen hip hop en streetdance geleerd hebben.
Ook het streetdance team Streetwize van Villa Lila treedt er op.
Het optreden van Bad Brye is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage
van het project Respect2Love van het landelijk COC en Artikel1.


Meer info over Bad Brya: www.badbrya.com
Meer info over D-fac’s cursussen: www.d-fac.nl
Meer over Mama Cash: www.mamacash.com
Meer over Respect2Love: site in de maakFebruari 2008

Gaymix in Rotterdam

Gay Mix! is een maandelijkse party in danszaal Sissi voor gay(-friendly) allochtone jongeren, en hun vriend(inn)en, met een multiculturele muziekkeuze die je in de commerciële homohoreca niet zo snel tegen zult komen. Als je zaterdag al vroeg lekker wilt dansen en sjansen, dan kan
dat op steenworp afstand van Gay Palace! Gay Mix! opent in Sissi
(1e verdieping) om 21u en sluit uiterlijk om 2u. Zaterdag 16 februari.
Sissi zit in het COC pand: Schiedamsesingel 175.Januari 2008

Villa Lila zoekt Tori Matti’s

Zoals je op deze site ook kunt zien organiseert de Villa veel verschillende activiteiten voor holebi’s, voor jongeren en speciale multiculturele activiteiten zoals het Global Village Festival. Die activiteiten worden
steeds vaker ook bezocht door bezoekers met een allochtone achtergrond. Zowel oudkomers als jongeren van de tweede generatie. Met die bezoekers willen we ook graag het debat aangaan over homoseksualiteit.
Niet op de Hollandse manier maar anders.

Graag willen we in contact komen met hetero-jongeren met een allochtone achtergrond die niet negatief staan of zelfs positief staan tegenover homoseksualiteit en die voor “ons” willen optreden als “ambassadeurs”.
Als Tori Matti –als een maat die wat te vertellen heeft- bezoek je activiteiten van de holebi beweging en leg je contact met andere bezoekers van allochtone afkomst. Maar op een informele manier. Wat vinden ze ervan om een activiteit in Villa Lila te bezoeken? Wat vinden ze van die Marokkaanse vrouw die als rapper optreedt? Hebben ze belangstelling voor een fact-sheet? Hebben ze de nieuwe dvd al bekeken?
Lijkt dit werk je interessant kijk dan hier wat we van je verwachten en
wat we je te bieden hebben. En waar je je kunt melden.

En hier staat het projectplan “Tori Matti’s: een T-team in Villa LiIla”.Januari 2008

Groenschool schrikt


Afgelopen vrijdag was het inderdaad even schrikken van de radicalisering van ... witte leerlingen van de vmbo-groenschool Helicon aan de Marga Klompé laan in Nijmegen. Helicon net bezig met een anti-racisme project werd opgeschrikt door een massale vechtpartij van de eigen witte leerlingen met allochtone leerlingen van een andere school. Opvallend is dat de leerlingen die al aan het project meededen de vechtpartij veroordelen. En een van de leerlingen die aan het project meedoet Lonneke Hofmans (14) vertelt zelfs: "Het lijkt wel alsof dat incident de verandering in een stroom versnelling heeft gezet. Ik zong zelf op de tribune altijd vrolijk mee over die homo's van Vitesse. Voortaan moet ik me toch wat meer inhouden" En op de vraag of dat gaat lukken? "Ik denk van wel. Toen we laatst tegn Twente geen strafschop kregen heb ik niet de scheldwoorden gebruikt die ik normaal roep tegn zo'n scheids". Journalist John van Oppen op wiens verslag in de Gelderlnader van 18 januari 2008 dit bericht is gebaseerd, verzuimt jammer genoeg om Lonnekes alternatieve woorden te vermelden.

In de Verenigde Staten is een strategie bedacht -door jongeren zelf- die ook moet bijdragen aan een prettiger klimaat op scholen. Holebi jongeren op middelbare scholen die last hadden van discriminatie zijn daar op een gegeven moment "gay straight alliances" gaan vormen. Leerlingen van verschillende pluimage bestrijden daar nu samen alle voorondelen op basis van ras, sexe, geloofs- of poltieke overtuiging en sexuele voorkeur. Misschien ook een idee voor de leerlingen van onze twee Nijmeegse scholen.

Een mooi voorbeeld van zo'n "Alliance" vonden we op Youtube.Inmiddels is de eerste Gay Straight Alliance van nederland een feit. Op het Pleincollege Bisschop Bekkers in Eindhoven. Daar tekenden COC voorzitter Frank van Dalen met de initiatiefnemer, de zestienjarige, Melvin Kon en decaan Peter de Wilde een convenant waarbij de GSA werd opgericht. De school beschouwt dit als een prima onderdeel van het diversiteitsbeleid dat zij hoog in het vaandel heeft staan.Januari 2008

“29 maart - Pink Istanbul”

Nog niet zo lang geleden konden homo’s en lesbo’s in Turkije alleen in het geheim hun leven leiden. No more! Tegenwoordig is de sfeer in de Turkse stad Istanbul hip en alternatief zonder dat de stad haar hang naar traditie verliest. Dat komt de Turkse gayscene ten goede: die groeit en bloeit als nooit tevoren! Istanbul is feest voor homo’s, lesbo’s en hetero’s, Turken en niet-Turken, en dat is dan ook het idee achter de allereerste Turkse gay party in Nederland: Pink Istanbul op 29 maart.

Het is niet de eerste keer dat COC Nederland betrokken is bij een feest voor niet-Westerse jongeren. Zo organiseerde COC Nederland op 13 oktober 2007 met Nafar het suikerfeest, waar zo'n zestig moslimjongeren van vooral Marokaanse afkomst aanwezig waren. Een impressie van de band die toen optrad is hier nog te vinden. Nu zijn het dus de Turkse homo's die ruimte krijgen. Het is wel een reisje naar Amsterdam waard natuurlijk, maar wanneer kan men gewoon in Nijmegen terecht.
Januari 2008

“Interculturele Dialoog”

Het jaar 2008 is uitgeroepen tot het Europese Jaar voor de Interculturele Dialoog. De trekker in Nederland is Kosmopolis. Zie www.kosmopolis.nl. Een voorproef van hun eigen activiteiten is deze Dialoogbom. Op de site van Kosmopolis vind je reacties en kun je zelf een commentaar achterlaten.December 2007

“In Geuren en Kleuren”

Villa Lila streeft ernaar meer multiculturele activiteiten te organiseren. Een van de ideeën is het opzetten van een intercultureel verhalencafé. In de aanloop naar dat café organiseert Villa Lila een cursus verhalen vertellen: In Geuren en Kleuren. De cursus wordt gegeven door acteur, regisseur en verhalenverteller Godfried Beumers. De cursus kost Eu 45, wordt op 5 opeenvolgende vrijdagavonden vanaf 20.00 uur gehouden in de Spiegelzaal van Villa Lila en wel van 1 tot en met 29 februari. Het eerste interculturele verhalencafé vind plaats op vrijdag 7 maart, aanvang 19.30 uur en de toegang is gratis.

Meer info over de cursus.
Meer info over het intercultureel verhalencafé.December 2007

Lesbische vrouwen in gesprek met Islamitische vriendinnen

Je bent holebi en volgt het debat over islam en homosexualiteit. Je denkt actief mee over de ontwikkeling van de multiculturele samenleving maar goede bedoelingen omzetten in een actieve bijdrage lijkt vaak lastig. Bovendien: hoe kom je aan de praat met de ander? Soms liggen ideeën zo voor de hand dat er niemand op komt. Als lesbische vrouw in gesprek raken met islamitische vrouwen? Wordt fietsvriendin. Lees meer. 

Op de site www.globalvillagefestival.nl vind je het programma van het Global Village Festival van dit jaar en verslagen van de eerdere festivals.

St. Beheer Homohuis Nijm.
(Villa Lila)

Burg. Hustinxstraat 234
6512 AC  NYMEGENStuur ons een mail