Activiteiten:


Home

"Laatste" nieuws

Vrijdagmiddagcafé

Vaste activiteiten

Multiculturele Activiteiten
Informatief:

Archief Exposities ( )

Archief Activiteiten

Villa Foto's

Villa Video's

GLBTQ video's

GeschiedenisOverig:

Links

Oud sponsors

ZoekenWebsites:

Global Village Festival

COC Nijmegen

DITO online

Gay Gelderland

Roze Meifeesten

Roze Woensdag

Villa Lila is lid van Creatief Produktieplatform Smeerolie
Webmaster:
Gerard van VoskuilenArchief 2006


Januari 2006
14 januari GoBi Winterfeest


(voorheen Herfstfeest)

Januari 2006


8 Januari

Opening Expositie
en
Nieuwjaars receptie

Nieuwjaarsreceptie Homobeweging 8 januari in Villa Lila

De Nieuwjaarsreceptie van Villa Lila, COC Nijmegen, Lesbisch Archief Nijmegen, Holbein Instituut en VSSM is op zondag 8 januari in Villa Lila.
De receptie begint om ca. 17.00 uur en wordt om 1500 uur voorafgegaan door een expositieopening. Tijdens de nieuwjaarsreceptie slechts een
paar écht korte speeches en vooral veel gelegenheid om te zien wie
in 2005 actief waren en in 2006 actief zullen zijn in de homobeweging.
En niet alleen te zien, vooral ook met hen en elkaar te spreken.
De Nieuwjaarsreceptie, traditioneel gezellig, gezellig aangenaam
druk bezocht, persoonlijke ontmoeting en plezier.
Wij nodigen je graag uit er bij te zijn!


Februari 2006Toelichting in het Nederlands en het Duits


Februari 2006


Februari 2006

Stichting Gay Festival Nijmegen

Nijmegen, 24 februari 2006

PERSVERKLARING
///////////////////////////////////////////////////////

ROZE MEIFEEST en ROZE WOENSDAG in NIJMEGEN
In Nijmegen hebben Homohuis Villa Lila en homojongerenorganisatie DITO! het initiatief genomen voor de oprichting van de Stichting Gay Festival Nijmegen. Onder auspiciën van deze nieuwe stichting, die Nijmegen als tweede homostad van Nijmegen zal gaan promoten, zullen het Roze Meifeest en de Roze Woensdag georganiseerd worden.

ROZE MEIFEEST
Tjeu Borremans, vice-voorzitter van de nieuwe stichting: "Het Roze Meifeest werd tot dit jaar georganiseerd door de stichting NPFD (Nijmeegse Potten en Flikkerdag). Ooit begon dit feest, decennia terug, als een jaarlijks terugkerende party en een roze infomarkt in het Kolpinghuis. Jaren geleden werd dit uitgebreid met een straatfeest in de Grotestraat overdag, waarbij de organisatie feitelijk in handen was van gaycafé METS en Homocafé -discotheek de MYTHE. Alle andere horecaondernemers in de Grotestraat organiseerden en programmeerden mee. Daarnaast werden er gedurende de hele maand activiteiten in het kader van het Roze Meifeest georganiseerd.
De St. NPFD heeft aangegeven om persoonlijke redenen te moeten stoppen met de organisatie van het Roze Meifeest. Zij hebben de lokale homobeweging gevraagd dit over te nemen."
" Wij hebben dit jaar niet meer de gelegenheid om het Roze Meifeest zoals in voorgaande jaren te organiseren", aldus Pascal van der Maas die optreed als woordvoerder van de nieuwe stichting, "daarvoor is het te kort dag."
" De nieuwe stichting wil ook nadenken over een nieuw concept, omdat de formule na zoveel jaar toch wat sleets raakte. De horeca ondernemers in de Grotestraat, waaronder de Mythe, Mets, de Nieuwe Maan, Dollars, de Fiets, de Q, organiseren wel op 27 mei het Roze Mei Straatfeest. Dit feest zal groots aangepakt worden. Het start al om 1400 uur en gaat buiten door tot middernacht. Daarna kan er in alle horecagelegenheden in de straat verder gefeest worden. Het programma, met podium optredens en DJ, zal in april bekend gemaakt worden", zegt van der Maas, "de samenwerking tussen alle horecabedrijven in de straat is uniek te noemen. Roze en niet roze ondernemers slaan de handen ineen om het feest -weer of geen weer- tot een doorslaand succes te maken".

ROZE WOENSDAG
De nieuwe stichting zal ook de coördinatie van de Roze Woensdag op zich nemen. De Roze Woensdag is een initiatief van Café de Verjaardag. "Tijdens de Vierdaagse annex Zomerfeest in Nijmegen is in het verleden de stek rond de Verjaardag op de woensdag uitgegroeid tot een ware gayhappening. Nu de route niet meer door de van Welderenstraat loopt, hebben ondernemers het initiatief genomen om de Roze Woensdag niet dood te laten bloeden, maar juist te boosten, om de hele stad roze gekleurd te krijgen. De Roze Woensdag op 19 juli zal met 200.000 bezoekers in de stad landelijk haar weerga niet kennen" vervolgt Pascal van der Maas. "Veel ondernemers en ondernemersverenigingen in de stad hebben spontaan en enthousiast besloten mee te doen. COC Nijmegen zal met en ploeg de vierdaagse gaan lopen."


NIJMEGEN NEDERLANDS TWEEDE HOMOSTAD
" De Stichting Gay Festival Nijmegen is het vehikel waarmee we de naam die Nijmegen heeft gekregen als tweede homostad van Nederland niet alleen willen vasthouden, maar ook juist verder willen uitbouwen", zegt van der Maas.

Nijmegen, Nederlands tweede homostad, het bewijs:
Hij vervolgt: "Nijmegen heeft na Amsterdam de meeste roze horecagelegenheden (Mets, Meermin, Mythe, Moulin Rouge, Chaps, Verjaardag, Villa Lila) en de meest uitgebreide organisatiegraad. Zo is homojongerenorganisatie DITO! de grootste in haar soort in Europa. Op de lijsten van politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen komen nergens zoveel homokandidaten voor. Villa Lila is het enige onafhankelijke homohuis in Nederland en ontvangt 17.000 bezoekers per jaar"

** ** ** ** ** ** ** ** **
Pascal van der Maas is 20 jaar actief in de homobeweging, momenteel als voorzitter van Villa Lila, mede-eigenaar/bedrijfsleider van Homocafé -discotheek de MYTHE, penningmeester van de Stichting Gay Festival Nijmegen, en directeur/voorzitter van het Holbein Instituut.

Tjeu Borremans was voorheen secretaris van homojongerenorganisatie DITO! en is sinds 1 januari voorzitter van deze organisatie. Hij is bestuurder bij de Stichting Gay Festival Nijmegen.


Maart 2006

Alle Dagen Feest

In het fraaie boekje "Alle Dagen Feest" dat vorige week in Nijmegen werd gepresenteerd wordt verslag gedaan van de vele feestelijke activiteiten die in Nijmegen zijn georganiseerd naar aanleiding van het 2000 jarig bestaan van de stad. Ook de locale holebi beweging heeft hieraan het nodige bijgedragen. Villa Lila organiseerde in maart het festival Noviomagus in het kader van de multiculturele weken en in juni de grote portretten expositie 50 Koppen 50 Kunstenaars. Aardig is het verslag dat gedaan wordt van de Roze Zaterdag in een serie interviews waarbij het thema Cross-over verbeeld wordt middels een meetlatje waarop het roze gehalte van de geïnterviewden wordt aangegeven. Het najaarsfestival "Back2DaFuture" heeft de stichting gemist. Zeer opmerkelijk is wel dat er een tentoonstelling van de Villa vermeld wordt die in het geheel niet heeft plaats gevonden. Die expositie draagt dan ook de toepasselijke titel Virtualitijd/teit.
Het roze gehalte blijft ook niet beperkt tot “onze” activiteiten. In een verslag van de onthulling van de Godenpijler van de hand van de zich als “hartstikke hetero” afficherende Irun Scheifes laat deze burgemeester Guusje ter Horst aan het woord. “De creativiteit van een stad is recht evenredig met het aantal homoseksuele inwoners van die stad. Het is een beetje de vraag hoe je kan zorgen dat dat er meer worden.” Ook door het uitgeven van dit soort leuke boekjes natuurlijk!
Het boekje is een uitgave van de Stichting Nijmegen 2000 jaar, kost Eu 6 en is verkrijgbaar in de Nijmeegse boekhandels en het plaatselijke VVV.


Maart 2006


Maart 2006

Vanaf 18 maart heeft het COC-Nijmegen een eigen website:


Maart 2006Klik op de poster voor het fotoverslag


April 2006

Nijmegen, 11 april 2006

PERSVERKLARING

///////////////////////////////////////////////////////

ROZE MEIFEEST zaterdag 27 mei in NIJMEGEN

De Stichting Gay Festival Nijmegen (SGFN) organiseert met de Ondernemersvereniging van de Grotestraat op zaterdag 27 mei het Roze Meifeest. In de nacht is er een White Party in Poptempel Doornroosje.

ROZE MEIFEEST
Pascal van der Maas, woordvoerder van de SGFN: "Het Roze Meifeest wordt dit jaar georganiseerd door de horeca ondernemers in de Grotestraat, waaronder de Mythe, Mets, de Nieuwe Maan, Dollars, de Fiets, de Q. Dit gratis toegankelijke feest wordt groots aangepakt. Het start al om 14.00 uur en gaat buiten door tot middernacht. Daarna kan er bij alle horecagelegenheden in de straat binnen verder gefeest worden. Voor de bezoekers een feest, maar door het buiten te doen heeft het ook een emancipatoire uitstraling, homomannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders zijn zichtbaar en willen leven in een open samenleving waar verschillen naast elkaar kunnen bestaan en stralen dat ook uit. Iedereen is dus welkom! Mensen die mee willen helpen met het inrichten van de straat of op de dag zelf hand en spandiensten willen verrichten kunnen zich melden bij Café Mets [info@cafemets.nl].

Het programma ziet er als volgt uit:
14.00 Opening.
Vervolgens zal DJ Peet de muziek vanaf het podium verzorgen, wat gelardeerd wordt met optredens van Wendell, The wild ones, Streetdance act en dj Kim.
Ook na middernacht gaat het feest in de Grotestraat gewoon door, binnen de verschillende cafés (Mets, de Nieuwe Maan, Dollars, de Fiets, de Q) en gaydiscotheek de Mythe.
Ook is het mogelijk de White Party in Doornroosje te bezoeken, entree hiervoor is € 15,-, kaartverkoop via de Mythe en via Café Mets


April 2006

Gay Sport ToernooiOp zaterdag 1 juli 2006 zullen deelnemers uit Nederland en andere landen op drie locaties in Nijmegen hun prestaties tentoonspreiden in de sporten: zwemmen, volleybal, squash en tennis. Naast sporten is er natuurlijk ook plaats voor ontmoeting, een gezamenlijk diner, brunch en een spetterend feest. De organisatie is in handen van Gay Sport Nijmegen en zij heten iedereen graag welkom in de oudste stad van Nederland.
Meer info: www.gaysportnijmegen.nl


Mei 2006
Klik voor de Flyer

Mei 2006


Theatergroep Augustus speelt
‘Ding Ding a Dong’


Lees hier het persbericht

Mei 2006

mei 2006
Expositie: "Dynamic Darkness"

Villa Lila presenteert deze zomer voor het eerst in lange tijd weer een zeer grote solo expositie. Het werk van de Kroatische schilder Zeljko Premerl (Zagreb 1942) leent zich daar ook voor en is in zijn kunsthistorische ontwikkeling interessant genoeg gebleven.

Premerl is vooral bekend geworden door schilderijen met architectonische thema’s waarin hij op de grens van het abstracte en het figuratieve de verhouding tussen licht en ruimte onderzoekt. In de Villa presenteert hij zijn nieuwste werk onder de titel Dynamic Darkness. Deze cyclus bestaat uit ruim 20 doeken die niet eerder geëxposeerd werden.

Onderwerp van deze doeken is de voetnoot die de gay scene aan de architectuur heeft toegevoegd: de darkroom. De opening van de expositie is op vrijdag 9 juni om 18.30 uur. De expositie wordt geopend door de voorzitter van het COC, afdeling Nijmegen, Peter van Loon. De kunstenaar zal hierbij aanwezig zijn. De expositie is te bezichtigen tot 7 september op werkdagen van 13-17 uur. Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.


Juni 2006

Stagiaires 2005/2006 openen eigen site


Juni 2006

Juni 2006

Klik op de banner voor het programma en bekijk hier de foto's

Juni 2006

`Het geheim van Villa Lila`
Een interview met de nieuwe Villa voorzitter Maurice Nooijen


Juni 2006

Theatergroep Merano speelt "KOUDE KERST"
Vrijdag 16 juni, 20.30 in Villa Lila

Juli 2006

Zo heel anders dan iedereen verwacht had
Hans is dood

Hans van de Riet
55 jaar

klik hier Voor de volledige overlijdensadvertentie
klik hier voor een overzicht van de afscheidsbijeenkomst


September 2006

Een homomonument voor Madurodam

Het COC is een inzamelactie begonnen voor een miniatuur-homomonument in Madurodam. Het COC wil dit homomonument vanuit de hele homobeweging aanbieden aan de samenleving. De homo en lesbische organisaties in Nederland zijn aangeschreven, en gevraagd om een bedrag te doneren. Villa Lila zal dit initiatief ondersteunen. Niet alleen materieel maar ook door al onze relaties op te roepen hieraan ook een bijdrage te leveren. Iedereen die dit initiatief wil steunen kan een bedrag overmaken op rekeningnummer 67.37.85.025 t.n.v. COC Nederland te Amsterdam onder vermelding van ‘Madurodam’.

over dit initiatief


Oktober 2006

Homomonument Madurodam wordt al geopend

Op dinsdag 24 oktober opent Lange Frans samen met Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam en zijn Madurodamse collega, de 17 jarige Maurits van der Donk het nieuwste homomonument. Tijdens de openingsplechtigheid zal Lange Frans samen Gordon een duet ten gehore brengen. De opening vindt plaats vanaf 14.00 uur en iedereen is welkom.


Oktober 2006

Cursus start op 3 oktober in Villa Lila


November 2006

Rita Verdonk zoekt homokiezers op


November 2006


Kandidaten gezocht voor Queermasters!
Ben jij een man of jongen en hou je van seks met mannen/jongens?
Doe dan nu online mee met Queermasters, een verrassende en confronterende spelshow! Kies je eigen showmaster en
ga de uitdaging aan op www.queermasters.nl

November 2006
A

PICTURE

November 2006
ASWAT MEETS NIJMEGEN
17 november 17.00 uur

Lees meer / read more

November 2006
Voorronde COC Songfestival: 10 november

Lees hier meer over Delft

November 2006

klik hier voor het persbericht

November 2006

De Mythe verkocht!

De door Villa Lila opgerichte Stichting Homocafé en Discotheek Nijmegen heeft De Mythe verkocht aan twee jonge ondernemers. Inmiddels heeft de overdracht plaats gevonden. De nieuwe collega’s zullen de Mythe voortzetten als heterovriendelijk homocafé. Daarmee is het behoud van De Mythe als onderdeel van de homohoreca infrastructuur geslaagd.


November 2006


Club Monroe
opent
15 november

Woensdag 15 november opent een nieuwe holebi club de deuren in Nijmegen. Club Monroe is open vanaf 21.00 uur. Van Welderenstraat 90.
De club is opgezet door Albert Schonhoven van den Oever.
Claudia Bas maakt onderdeel van het team uit. Dit is al de tweede keer
dat (ex-)vrijwilligers van Villa Lila de overstap maken naar een eigen
horeca bedrijf. Inge Hermsen en Hannah Kristensen gingen hen voor en bedrijven Cafe Meermin aan de Bloemerstraat.


December 2006
Amnesty International
Dag voor de Mensenrechten 10 decemberDecember 2006

Oproep in zake de moord op Louis Seveke

De "Grote Broek" vraagt om hulp. Het onderzoek naar de moord op Louis Seveke wil maar niet vlotten. De vrienden van Louis doen van alles om de stroom tips op gang te houden.

Louis Seveke was zelf homoseksueel, maar geen frekwent Villa bezoeker. In zijn onderzoeken zijn heel rare dingen over infiltratie van de inlichtingendiensten in de lokale holebi beweging aan het licht gekomen. Dat onderzoek is gepubliceerd in het boek`"Operatie Homerus". In de pers is de sexuele orientatie van Louis en de homoseksuele link naar de inlichtingendienst uit het begin van de jaren 80 op suggestieve manier onder de aandacht gebracht. Vreemd dat dat vrijwel vergeten hoofdstuk uit de lokale holebi geschiedenis iedereen weer inhaalt. Maar desondanks hebben ook medewerkers van de Villa die in die tijd actief waren zelf het initiatief genomen om de politie te informeren over zaken die mogelijk een nieuw licht op de zaak konden werpen.

De homoseksuele invalshoek heeft tot nu toe echter niets nieuws opgeleverd.

Dat doet niets af aan onze bereidheid om iedereen nog eens te vragen om in het eigen geheugen te graven en om de politie te informeren indien dit bericht nieuwe herinneringen genereert die mogelijk en bijdrgae kunnen leveren aan de oplossing van de moord op Louis Seveke.

Lees meer op www.louisseveke.nl


December 2006
Terug naar archief
St. Beheer Homohuis Nijm.
(Villa Lila)

Burg. Hustinxstraat 234
6512 AC  NYMEGENStuur ons een mail