Activiteiten:


Home

"Laatste" nieuws

Vrijdagmiddagcafé

Vaste activiteiten

Multiculturele Activiteiten
Informatief:

Archief Exposities ( )

Archief Activiteiten

Villa Foto's

Villa Video's

GLBTQ video's

GeschiedenisOverig:

Links

Oud sponsors

ZoekenWebsites:

Global Village Festival

COC Nijmegen

DITO online

Gay Gelderland

Roze Meifeesten

Roze Woensdag

Villa Lila is lid van Creatief Produktieplatform Smeerolie
Webmaster:
Gerard van VoskuilenLaatste nieuws van Villa Lila


klik hier voor het laatste nieuws van GAYSITE.nl


klik hier voor het "laatste nieuws" archief
Januari 2011

"Uit de Kast" Nieuw KRO programma.

Het is bijna zover: vanaf woensdag 5 januari 2011 zendt de KRO de vijfdelige serie KRO’s Uit de Kast uit op Ned 3, 21..15 uur. Arie Boomsma volgt in deze serie jonge homo's en lesbiennes bij hun coming out. Wat maakt het voor hen zo moeilijk om uit de kast te komen en hoe reageren hun familie en vrienden? Vijf bijzondere verhalen van jongeren die worstelden met hun geaardheid, maar de kans hebben aangegrepen uit de kast te komen.  

KRO's Uit de Kast is een multimediaal project voor jonge homo's en lesbiennes en hun omgeving om openheid en discussie over homoseksualiteit te stimuleren. Parallel aan de tv uitzendingen biedt Uit de Kast op internet een platform om vragen te stellen, antwoorden te vinden, de discussie aan te gaan en om coming-out verhalen te delen: www.kro.nl/uitdekast.

Mocht je willen reageren (nav de serie) kun je een reactie achterlaten op het KRO platform platform Daar is ook een preview te zien van de eerste uitzending. En je kunt ook mailen naar de redactie redactie@uitdekast.nl

Bron: mail van KRO redacteur Dienke Kortenbach.
November 2010

Nijmegen derde bij COC Songfestival 2010


De 16de editie van het COC Songfestival is gewonnen door de Straight Cats, de inzending van het Homo Jongeren Platform, met het nummer Stay Gay. De Straight Cats bestaan uit de zangeres Lorelei LaMuse, aangevuld met de stemmen van (toch wat regionale inbreng!!!) Laura Basten en Annika Bruins en muzikaal begeleidt door toetsenist Ryan in ‘t veld, Gitarist Emil Landman, Bassist Peter Peskens én Drummer Daniëlle van Gaalen - allemaal studenten van de Herman Brood Academie in Utrecht.
 
Tweede werd het duo Ruth Dorka en Jessie Kleine van het COC Haaglanden met Een trap met duizend treden. De derde plaats was voor Knight & Honey uit Nijmegen met hun ballade Plus rien à se dire.
 
Het Homo Jongeren Platform (HJP) is de landelijke koepel van homo-, lesbo-, bi- en transgender jongerengroepen. Het HJP bestaat al sinds 2004 en is sinds december 2008 een vereniging met homojongerengroepen als lidorganisaties. 'Wij zijn ontzettend blij met deze overwinning, vooral omdat jongeren hier actief in betrokken zijn', zegt HJP-voorzitter Jan-Douwe Douwstra. 'Verder vinden we het een positieve ontwikkeling dat de afgelopen jaren het aantal jongeren onder de deelnemers van het COC Songfestival toeneemt'.
 
Met het winnen van het COC Songfestival mag het Homo Jongeren Platform in 2011 het festival organiseren samen met COC Midden-Nederland in Utrecht.
Bron: COC Nederland. Meer informatie: www.cocsongfestival.nl.


Augustus 2010

Geen subsidie meer voor Ar Rayaam

De Stichting Ar Rayaam die eerder al opviel door haar mening dat polygamie voor Westerse mannen alleen al geoorloofd zou zijn door het grote aantal homo’s daar heeft het nu volgens de Gemeente Nijmegen zo bont gemaakt dat de subsidie is ingetrokken.

VVD raadslid Hayke Veldman stelde 5 juli vragen aan het College van B&W over een aantal teksten op de site van Ar Rayaam die de rol en positie van vrouwen in de islam en hoe mannen daarmee om behoren te gaan. Zo zouden mannen hun vrouwen moeten opdragen een hoofddoek te dragen. In dezelfde tijd bleek Ar Rayaam ook anti-semitische cartoons op de site te publiceren.

Groen Links wethouder Floris Tas had een stevig gesprek met Ar Rayaam en deelde in zijn eigen woorden “een gele kaart” uit. Hoewel de stichting in dat gesprek toezegde de site te zullen schonen bleek dit een week later nog niet gebeurd te zijn. Floris Tas trok daarop de rode kaart en beeindigde de subsidie in.

Ar Rayaam kreeg de subsidie in het kader van de regeling Integratie en Emancipatie waaronder ook het homo lesbisch beleid valt. Ze gebruikte de subsidie om “voorlichting” te geven over islam door gastlessen te verzorgen op scholen in Nijmegen. Yoessef Nejjari de woordvoeder van Ar Rayaam die eerst de pers weigerde te woord te staan liet nu per e-mail weten: “Wij laten ons niet censureren door de overheid”. De gastlessen worden nu op eigen kosten verzorgd.

Op de site zijn nu nog teksten te vinden waarin gesteld wordt dat vrouwen alleen indien dit strikt nodig is met niet-verwanten mogen spreken. Vrouwen mogen in het openbaar alleen Gods lof zingen, andere liederen zijn niet gepast. En: “Er bestaat een wereld van verschil tussen de manier waarop de islam vrouwen waardeert en koestert en de goedkope wijze waarop vrouwen buiten de islam worden behandeld.”
Kennelijk. Benieuwd welke scholen Ar Rayaam nu nog uitnodigt.
21 Juli 2010

Adri van Hout Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De heer A.A.P.M. van Hout heeft op Roze Woensdag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

Persbericht:

Adri van Hout Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer A.A.P.M. van Hout ontvangt woensdag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten voor de homo-emancipatie in Nederland.

De heer A.A.P.M. van Hout is al twintig jaar onafgebroken actief als penningmeester. Van COC Nijmegen en COC Nederland, daarnaast bekleedt hij deze functie ook bij andere verenigingen, zoals de HIV Vereniging Nederland.

De heer Van Hout heeft een vitale rol gespeeld in de emancipatie van homoseksuelen en heeft een zeker zo grote rol gespeeld in het de-stigmatiseren van mensen met HIV. Hij is zelf openlijk seropositief. Hij was ook open over zijn homoseksualiteit terwijl hij pelotonscommandant was bij het Korps Nationale reserve van 1989 tot 1995.

Als penningmeester heeft hij blijk gegeven van grote kwaliteiten op financieel en organisatorisch gebied. Zijn inspanningen zijn van wezenlijk belang geweest voor de ontwikkeling van COC Nijmegen, COC Nederland, HIV vereniging en Villa Lila.

De heer Van Hout ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding op 21 juli om 14.00 uur tijdens de Roze Woensdag van de Vierdaagse (Faberpodium, Mariënburgplein in Nijmegen).
16 Mei 2010

Oecumenische viering i.s.m. Studentenkerk Nijmegen.

Er wordt een viering door de werkgroep studenten en Homoseksualiteit en Geloof vormgegeven rondom het thema Veiligheid. Voor de kenners "Handelingen 1,15-26" (anderen mogen het gerust opzoeken).

Lokatie: Studentenkerk aan de Erasmuslaan 9A te Nijmegen).
Start 10.00. Toegang natuurlijk gratis.
8 Mei 2010

Eindelijk weer: Korenfestival in Nijmegen

Voor het eerst sinds Roze Zaterdag 2005 weer een korenfestival in Nijmegen. In de prachtige ambiance van de ING zaal in concertgebouw de Vereniging (Keizer Karel plein 2). Drie Gelderse koren geven een staaltje van hun kunnen. het Herenakkoord uit Arnhem, de Shansons uit Doetinchem en het Nijmeegse koor Cantus Obliquus. Aanvang om 19.30. Toegang bedraagt € 9,00. En kaartjes zijn online te bestelllen op www.rozemeifeest.nl.


Herenakkoord


ShansonsCantus Obliquus
7 Mei 2010

De zoete wraak van Reyer...

Dat is de titel van een presentatie die Helm de Laat zal houden tijdens de volgende editie van de Nijmeegse roze netwerkborrel.  Op vrijdagmiddag 7 mei is er in Villa Lila vanaf 17.00 het wekelijkse vrijdagmiddagcafé dat bedoeld is voor ieder die zich betrokken voelt bij de holebi beweging. Met deze borrel starten ook de Roze Meifeesten.

Om 18.00 begint de derde editie van de roze netwerkborrel: een bijeenkomst voor sleutelfiguren uit de holebi beweging en holebi  professionals uit bedrijfsleven, culturele leven, politiek, e.d.

De bijeenkomst is vooral bedoeld om nieuwe contacten te leggen maar op elke bijeenkomst vindt ook een korte presentatie rond een bepaald thema plaats.

Helm de Laat, voormalig directeur van Villa Lila, zal een presentatie verzorgen over nieuwe ontwikkelingen op het thema bedrijfsleven en homo-emancipatie.  "Ontslag wegens homoseksualiteit is niet langer toegestaan (het overkwam de Reyer uit mijn praatje bij het bedrijf dat in de jaren vijftig in het pand van Villa Lila gevestigd was). Nu is het streven naar een homo vriendelijke klimaat in het bedrijfsleven."

Aan de orde komen verschillende  netwerkstrategieën: van werknemers in FNV roze, van roze ondernemers  in Genius en Siszta, en van de Company Pride Netwerken in (zeer) grote bedrijven. Genoemde netwerken zijn ook uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Vinden dit soort initiatieven ook weerklank in Nijmegen? Hoe staat het met het seksuele diversiteitsbeleid van Nijmeegse bedrijven? Gaat de gemeente als een van de grootste werkgevers (met op dit moment nog ongeveer 2200 werknemers) het goede voorbeeld geven en lid worden van het Company Pride Netwerk? Of zijn er andere grote werkgevers de gemeente voor?

Na de presentatie kan men volop kennismaken met elkaar, genieten van een expositie van beeldende kunst van het literaire en kunstnetwerk Droomvrouw, of van een serie reclamefilms van grote bedrijven waarin het thema homoseksualiteit een rol speelt, vaak zodanig dat menig tv-station uitzending weigerde…  Het gaat hierbij om de zogeheten commercials van de maand zoals geselecteerd door netwerkorganisatie Genius.

Om 20.00 zal de Stichting Gay Festival Nijmegen met een presentatie van het programma van dit jaar de  Roze Meifeesten openen.

Vrijdag 7 mei. Van 17.00 – 21.00. Toegang: vrij.

Met dank aan Assurantiekantoor Ellie Meeuwisz (www.elliemeeuwisz.nl). Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen.


www.companyprideplatform.orgwww.genius.nl


www.siszta.nl


www.fnvroze.hyves.nl
April 2010

‘Kiss-in’ voor diversiteit in discotheek Nijmegen

COC organiseerde vannacht (donderdag 22 april) via een flashmob een actie in de El Sombrero in Nijmegen om intolerantie tegen homo’s tegen te gaan.

Afgelopen nacht hebben zo’n 70 mensen gehoor gegeven aan de oproep van COC Nijmegen om rond middernacht  naar de El Sombrero te gaan en daar te zoenen en te knuffelen met hun partner op de dansvloer. Reden voor deze actie was een incident dat vorige week plaatsvond. Toen zijn twee meiden verwijderd uit de El Sombrero, nadat ze elkaar een zoen gaven.

Zij hebben COC Nijmegen hierover geïnformeerd omdat zij zich slachtoffer voelen van homo-discriminatie. Om te kijken of El Sombrero daadwerkelijk homo-intolerant is, heeft COC Nijmegen daarom via een flashmob en e-mailactie haar achterban opgeroepen om gisternacht naar de El Sombrero te gaan en daar met elkaar te gaan zoenen en ‘out & proud’ aanwezig te zijn.

De actie was zeer succesvol, omdat meer dan 70 mensen zich verzamelden in de El Sombrero afgelopen middernacht. De actie trok niet alleen leden van COC Nijmegen, maar ook mensen uit de krakersbeweging, politieke (jongeren)partijen, leden van homojongerenorganisatie DITO! en sympathiserende heteroseksuelen.

Voor de andere bezoekers van de El Sombrero, er vond een feest plaats van drie studieverenigingen van de Radboud Universiteit, was het een vreemde gewaarwording. Meewarrig sloegen ze gade op het tafereel dat plaatsvond in de discotheek: plotseling uit het niets overal dansende en knuffelende homo’s en lesbo’s in een discotheek die vooral bij hetero’s geliefd is.

De reacties werd desalniettemin begripvol en positief. Een homoseksuele jongen die toevallig aanwezig was en niets van deze actie af wist was blij eindelijk eens meer homo’s in dit etablissement  te zien.

COC Nijmegen heeft sterk het vermoeden dat El Sombrero vooraf geïnformeerd was over deze actie. Normaal gesproken hanteert de El Sombrero een zeer strikt deurbeleid, terwijl nu iedereen met open armen ontvangen werd en er zelfs klassiekers uit de homo-top 100 te horen waren. COC Nijmegen-voorzitter Herman Janssen: “Ik hoop dat dit een aanmoediging is voor de horeca om de deuren open te zetten voor alle gasten. Deze actie laat zien dat diversiteit in de horeca extra kleur en sfeer geeft ongeacht hoe je er uit ziet, welke kleren je draagt of met wie je zoent op de dansvloer”.

COC Nijmegen is van plan vaker dit soort flashmob ‘Kiss-Ins’ te organiseren. “In aanloop van deze actie zijn er talloze reacties binnen gekomen over andere horecagelegenheden die een boost diversiteit kunnen gebruiken en gezien het succes van vannacht kunnen andere gelegenheden alvast hun voorbereidingen gaan treffen voor de volgende ‘Kiss-In’ ”, aldus voorzitter Herman Janssen.

Het incident waarmee deze actie startte is nog niet helemaal opgehelderd. De twee slachtoffers en COC Nijmegen zijn in gesprek met Bureau Gelijke Behandeling ‘Ieder1Gelijk’ en beraden zich over eventueel te zetten stappen. 

Lees ook het bericht op de gaysite

Lees ook het bericht op www.gelderlander.nl
April 2010

4 Mei: Dodenherdenking
Op dinsdag 4 mei zijn er weer verschillende activiteiten in Nijmegen in het kader van de dodenherdenking. Om 17.00 is er een bijzondere bijeenkomst op het Stevenskerkhof waar een plaquette onthuld zal worden waarop de namen staan van allen die tijdens de oorlog in het verzet gevallen zijn. Om 20.00 is er de traditionele herdenking op het Trajanusplein waar ook namens de hlbtq beweging een krans gelegd zal worden.
Na afloop van de herdenking op het Trajanusplein geeft het koor Cantus Obliquus zijn jaarlijkse concert in Villa Lila. De zaal is open vanaf 20.15 en het concert begint om 20.45.

Toelichting op het concert:
Het programma bestaat niet alleen uit liederen maar ook, nieuw dit jaar: poëzie. Het concert begint met de Mauthausen Cyclus van de Griekse componist Mikis Theodorakis. Hij zette in de jaren zestig gedichten van kampoverlevende Iakov Kambanellis op muziek. De liederencyclus is in het Nederlands vertaald door Lennart Nijgh. Dit is de versie die het koor brengt. Het tweede deel van het programma is een opmaat naar 5 mei, Bevrijdingsdag: muziek over vrijheid en vrolijkheid van onder andere de Comedian Harmonists.

De dodenherdenking op het Trajanusplein begint stipt om 20.00 met een stiltemoment en bij de kransleggingen zal ook vanuit de holebi beweging een krans gelegd worden. De beweging kan pas sinds 1975 deelnemen aan de kranslegging. Hier vind je meer info over de vervolging van homo's door de nazi's en over de manier waarop die vervolging na de oorlog verzwegen is.

5 mei: Bevrijdingsdag.
Op 5 mei is het bevrijdingsdag. Omdat het dit jaar 65 jaar geleden is dat we bevrijd werden van het nazi-regiem hebben we allemaal een vrije dag. In Nijmegen zijn er overdag her en der verschillende leuke activiteiten.  Dit jaar bestaan verschillende Nijmeegse hlbtq organisaties 25 jaar: homojongeren organisatie Dito!, het Lesbisch Archief Nijmegen en ook Villa Lila. Maar vandaag wordt toch vooral gevierd dat ook Café Mets 25 jaar bestaat met ’s avonds een groot feest met optredens. Zie www.cafe-mets.nl.

Lees meer op: www.4en5mei-nijmegen.nl
April 2010

Nieuw Feest in het Nijmeegse 

Via het initiatief GayGelderland bereikt ons het nieuwtje dat er in Nijmegen een nieuw gay feest opgezet wordt. Tijdens de Roze Meifeesten wordt het eerste feest nieuwe stijl gehouden. Lees mee. 

Zin om te dansen? Check! Zin in leuke mensen? Check! Zin in een nieuw feest? Check! Mooi, kom dan naar Intermezzo! Tijdens de Roze Meifeesten op 15 mei is de 1e editie van Intermezzo: hét nieuwe dansfeest van Nijmegen.

In Villa van Schaeck (de voormalige Diogenes) vlak bij het NS station Nijmegen ga je met veel andere leuke mensen uit je dak op verschillende muziekstijlen in 2 zalen.

Haal je kaartje vanaf 17 april aan de bar van Café Mets of via gaygelderland.nl. Kaarten zijn €10 in de voorverkoop en € 12,50 aan de deur.

Gay Gelderland is een initiatief dat de behoefte aan glbtq uitgaansmogelijkheden onderzoekt en naar aanleiding daarvan ook actie onderneemt. Op zondag 11 april trok het nieuw leven ingeblazen roemruchte vrouwenfeest Ragazze maar liefst 120 vrouwen naar Café de Mets.

Als je ook op de hoogte wilt blijven van alle Gay-actviteiten in Gelderland dan kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief. Je ontvangt dan één keer per maand de GayGelderland nieuwsbrief. www.gaygelderland.nl.
Maart 2010

Nieuwe website van GayGelderland

Stichting GayGelderland is een frisse, nieuwe stichting met ambities. GayGelderland heeft zich voorgenomen een onderzoek te doen naar jouw behoefte. Sinds afgelopen voorjaar bestaan er bijvoorbeeld geen discotheken meer, specifiek voor homo’s en lesbo’s in Arnhem & Nijmegen. Op een aantal café's, de KissKiss en Flavour na is er in deze regio geen mogelijkheid meer om gay uit te gaan. GayGelderland wil weten waarom. Is er geen behoefte meer gay uit te gaan, of waren er tot nu toe geen initiatieven waar jij je thuis bij voelde? Wat vind je leuk en wat vind je niet leuk? Moet er een gay filmfestival komen of wil jij juist graag een gay cocktailbar?

Vul de enquete in op www.gaygelderland.nl
Maart 2010

Christelijke drukker mag teksten van homo’s, Joden en Moslims weigeren

De Christelijke drukkerij Konavo uit Zeeland mag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) weigeren handdoeken te bedrukken met de tekst ‘Gay Sport Nijmegen PINK Tournament 2009’. De weigering is ook wettelijk toegestaan wanneer het om vergelijkbare teksten als ‘Joods Sporttoernooi’ of ‘Moslim sporttoernooi’ gaat die op basis van religieuze overwegingen worden geweigerd. Lees hier de reactie van Gay Sport Nijmegen.
Maart 2010

Nieuwe coördinator Villa Lila

Beste gebruiker, bezoeker of bij de Villa betrokkene,

Met vreugde wil ik u laten weten dat Helm de Laat vrijdag 5 maart uit de handen van wethouder Lenie Scholten de zilveren Waalbrugspeld opgespeld heeft gekregen voor zijn jarenlange inzet in de LGBT-beweging in Nijmegen (zie ook nieuwbericht hieronder). Als bestuur van Villa Lila kunnen we enkel onderstrepen dat Helm ontzettend veel heeft betekend voor de beweging in het algemeen en Villa Lila in het bijzonder. Daarvoor hulde en dank!

Het opspelden ging gepaard met Helms terugtreden als directeur van Villa Lila. We zullen Helm niet volledig missen, omdat hij zich vanaf 7 maart nog blijft inzetten voor de beweging of de Villa, maar niet meer in de functie als directeur. De dagelijkse leiding van Villa Lila komt in de capabele handen van Gerard van Voskuilen te liggen.


Gerard van Voskuilen

Als coördinator van de Villa, zal hij het nieuwe aanspreekpunt vormen voor de algemene gang van zaken. Met Elbert Meurs en Hendrik de Groot vormt Gerard in deze woelige tijden het beheerstrio.

Ook in deze nieuwe samenstelling hopen we u van goed dienst te zijn. Gezamenlijk – bestuur, beheer en beweging – hopen we voor Nijmegen een fier en trots roze huis te behouden. Uw gebruik en bijdragen aan Villa Lila zijn daarbij voor ons van groot materieel en immaterieel belang.

Wij hopen u hiermee afdoende te hebben geïnformeerd over deze verandering bij Villa Lila. Mochten er nog vragen dan weet u ons te vinden.

Namens het bestuur van Villa Lila,
Niels Spierings
Maart 2010

Zilveren Waalbrugspeld voor Helm de Laat

Sinds de oprichting van Villa Lila in 1985 is Helm de Laat meer dan 25 jaar aktief geweest binnen de organisatie.
Op vrijdag 5 maart, bij de opening van Het Global Village Festival,
legde Helm de Laat zijn functie als directeur van Villa Lila neer.
Helm zal niet geheel van het toneel verdwijnen, voorlopig zal hij nog, zij het met veel minder uren, actief blijven in een meer adviserende functie.

Wethouder Lenie Scholten opende in Villa Lila het Global Village Festival.
Aansluitend op haar openingwoord had zij een verrassing voor Helm de Laat. Zij eerde hem voor zijn lange periode van grote inzet voor de homo-lesbische beweging in Nijmegen door hem de Zilveren Waalbrugspeld uit
te reiken, waarvan akte...

Januari 2010

Nijmegen Gay capital?

In Gay&Night het gratis uitgaansmagazine van gay Nederland wordt al enige tijd een rubriek verzorgd waarin de homo horeca in de grote steden langs de meetlat wordt gelegd. De rubriek wordt verzorgd door gay.nl. In de op een na laatste aflevering van de reeks wordt nu ook Nijmegen bezocht en beoordeeld. Het artikel over Nijmegen (en trouwens ook links naar de artikelen over de andere steden) vind je hier.

Opvallende misser: Villa Lila ontbreekt.


St. Beheer Homohuis Nijm.
(Villa Lila)

Burg. Hustinxstraat 234
6512 AC  NYMEGENStuur ons een mail